Keszthelyi bútoráruház

Martinovics u. 88/c.

Nyitva tartásunk

H-P: 9-18 óra
Sz: 9-14 óra

skandináv lakberendezési stílus

Skandináv stílusú bútorok a nappaliban – így teremts letisztult környezetet

Nem, egyáltalán nem úgy szokott történni, hogy reggel felébredsz, és rögtön az jut az eszedbe: skandináv stílusú bútorokkal rendezed be a nappalit. Ennél azért bonyolultabb a történet.

Lehet, hogy alapból vonzódsz egyes színekhez, mondjuk a fehérhez, a feketéhez vagy a pasztell kékhez. Előfordulhat, hogy láttál egy képet, ami alatt azt olvastad, hogy azon egy tipikusan skandináv módra berendezett nappali bútorai láthatók. Vagy egyszerűen megfogott valami, amikor valamelyik északi országban jártál. Aztán szép lassan kialakult benned egyfajta igény arra nézve, hogy te is ilyen életteret szeretnél magadnak.

A skandináv stílusú nappali berendezése nem a bútorokkal kezdődik, és nem is azokkal ér véget

skandináv lakberendezés trendek
modern skandináv nappali

Persze az lenne a legjobb, ha importálni lehetne egy komplett, skandináv bútorokkal berendezett nappalit valamelyik északi országból, és akkor biztosak lehetnénk abban, hogy tényleg azt kapjuk, amit elvárunk.

Azonban, ha jobban belegondolunk, attól még nem feltétlenül lesz skandináv enteriőr a nappalinkban, ha mondjuk, Svédországból hozatjuk a bútorokat. Egyrészt azért, mert nem csak a bútorok hordozzák magukban a skandináv stílust, hanem sok minden más is hozzátartozik ahhoz. Például a falak színe, a berendezési tárgyak, a különféle kiegészítők elhelyezése, miegymás.

Másfelől a bútorok ugyan nagyban meghatározzák egy helyiség hangulatát, de az életérzés, az a bizonyos skandináv életérzés legfeljebb utánozható, de egy az egyben semmiképpen se adoptálható.

Szerencsére nem kell messzire menni ahhoz, hogy skandináv stílusú bútorokat és lakberendezési tárgyakat nézegessünk és vásároljunk.

Elég, ha körbenézünk a Comfort Line Bútoráruházak veszprémi és keszthelyi áruházában. Ha ezeken a helyeken nem fog meg bennünket semmi, nem is érdemes tovább időzni ennél a stílusnál.

A bőséges kínálatból fakadó lehetőségek ugyanis komoly alapot adnak ahhoz, hogy valóban egy igényes, modern és az északias, letisztult stílust követve, skandináv módon rendezzük be a nappalinkat.

modern dán svéd északi nappali
kellemes skandináv nappali enteriőr

No, de haladjunk lépésről lépésre. Ahogy a bevezetőben is említettük, a skandináv stílusú nappali nem a bútorokkal kezdődik, és nem is azokkal ér véget.

Próbáljátok meg beleképzelni magatokat egy svéd család mindennapjaiba. És gondoljátok el, hogy azok a skandináv stílusú bútorok, amik között napjainkban élnek, nem egyik napról a másikra lettek olyanok, ahogy ma ismerjük és szeretjük azokat. Több évszázados hagyomány rejtőzik minden egyes darabban. Csakúgy, mint a színek és a formák használatában, egyáltalán a lakberendezés jellemző formáiban.

Azt szokták mondani: a skandináv stílust az évszázadok alatt letisztult színek, formák és anyagok együttesen alkotják, ami ugyancsak azt az üzenetet hordozza, hogy itt bizony nem csak arról van szó, hogy berakunk a nappalinkba néhány jellegzetesen svéd vagy finn bútordarabot.

Kényelem és harmónia a skandináv lakberendezési stílusban

A skandináv stílust elsősorban a kényelem és a funkcionalitás teszi egyedivé, ugyanakkor minden darab harmóniában van a többivel.

igényes lakberendezés letisztult
skandináv nappali enteriőr

Lakberendezők sokszor hangsúlyozzák, hogy a skandináv stílust elsősorban a kényelem és a funkcionalitás teszi egyedivé, ugyanakkor minden darab harmóniában van a többivel.

Ha ez tényleg így van – mért is kételkednénk? -, akkor induljunk ki ebből, amikor bútorokat, használati és dísztárgyakat választunk a nappalinkba.

Ne is azt nézzük elsősorban, hogy mennyire egyedi az a fotel vagy kanapé, ami megtetszett a kínálatból, hanem inkább azt, hogy kényelmes legyen, és képessé váljon az otthonunkban betölteni azt a funkciót, amit elvárhatunk tőle.

Hiába hordozza ugyanis a kiválasztott kanapé a skandináv dizájn elemeit, tehát a színeiben mondjuk a szürke és a fekete sajátos ötvözetét, ha egyébként ránézésre is kényelmetlen lesz abból nézni a televíziót. Vagy: bármennyire is ragaszkodnátok egy mennyezetről lelógó, óriási gömblámpához, ha az túlságosan sok teret követel magának az amúgy nem nagy nappalitokban.

skandináv nappali enteriőr
skandináv nappali enteriőr

Kellenek a kompromisszumok akkor is, ha skandináv módra akarjuk berendezni a nappalinkat.

Lehet, hogy a helyiség falai nem éppen fehér, szürke vagy pasztellkék színűek, ami egyébként az északi nappalik falaira jellemző, ám ettől még megtalálhatjuk a harmóniát. Az északon használt színek az ottani rövid nappalok miatt ugyanis a fény erejének növelését szolgálják. Nem úgy nálunk, ahol sokkal hosszabb ideig van világos.

A skandináv nappali padlója rendszerint „valóságos” fából, azaz semmiképpen sem utánzatokból készül. Nálunk viszont nem túl gyakori az egészen világos színű, fából készült padló. Ettől azonban nem kell lemondani arról, hogy a skandináv stílusú bútorzattal és lakberendezési tárgyakkal északi dizájnt varázsoljunk a nappalinkba.

De említhetnénk azt is, hogy nálunk az északon megszokottakhoz képest túl kicsik az ablakok, ráadásul árnyékoló és függöny takarja azokat, ami egyáltalán nem jellemző a skandináv stílusra. Mit lehet tenni? Egy biztos: ne bontsátok ki az ablakokat! Inkább alakítsátok úgy az enteriőrt, hogy a helyiség összességében a nagy megvilágítás hatását keltse.

Kiegyensúlyozott, boldog élettér: skandináv design?

A lényeg, hogy olyan életteret alakítsatok ki magatoknak, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz benneteket. Lehet az a skandináv dizájn is.

skandináv nappali enteriőr
skandináv nappali enteriőr

Ugye, nem is olyan könnyű skandináv módon és stílusban berendezni a nappalit. Pedig a kiegészítőkről még nem is beszéltünk.

A lényeg, hogy a látvány legyen megnyugtató és keltsen rendezett hatást. Arra érdemes figyelni, hogy a skandináv nappaliban nem szokás túlzásba vinni a lakberendezési tárgyakat, amiket egyébként szintén a funkcionalitás jellemez.

Ennélfogva arra kell törekedni, hogy részint jól kihasználjuk a rendelkezésünkre álló teret, másfelől legyen funkciójuk a tárgyaknak. A fonott kaspóban például legyen egy nagyobb méretű virág, ami északon is igen kívánatos. A textiltermékeket, párnákat szintén úgy válasszuk ki, hogy azok ne csak díszek legyenek, hanem használjuk is valamennyit a kényelmes üléshez.

svéd otthon lakberendezés enteriőr
skandinav vidéki otthon berendezése

A lényeg, hogy a kiegészítők adják meg a nappalink végső jellegét, azaz magát az enteriőrt. A melegség és a kényelem legyen az irányadó, amikor a skandináv stílusra jellemző kiegészítők között böngészünk.

Használjuk ki a lehető legjobban a rendelkezésünkre álló teret, ám kerüljük a zsúfoltságot.  Különösen akkor, ha a nappalink mérete nem teszi lehetővé, hogy mindennel teletömjük, ami megtetszik.

Ha te sem az a típusú vagy, aki reggel arra ébred, hogy skandináv stílusú bútorokkal rendezi be a nappaliját, akkor szánjál elég időt arra, hogy kiérleld magadban a döntést.

Tájékozódj a Comfort Line Bútoráruházakban veszprémben vagy keszthelyen. Kérj tanácsot, mi szívesen segítünk. Tudod: nem az a lényeg, hogy a szomszéd eltátsa a száját, amikor átmegy hozzátok.

Sokkal inkább az, hogy olyan élettérben töltsétek a mindennapjaitokat, ami boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz benneteket.

Lehet az akár a skandináv dizájn is, de csak akkor, ha azt tényleg örömmel és megelégedve szemlélitek. És ami a legfontosabb: így is használjátok.

minimalista lakberendezés otthon
fehér konyha skandináv

Bútor választékunk

Kövess minket az instagramon is!

[instagram-feed]

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nézd meg ezt is!

Kapcsolódó bejegyzések

Kínálatunk új elemes bútorokkal bővült

Örömmel jelentjük be, hogy kínálatunk új elemes nappali és hálószoba bútorokkal bővült. A megbízható minőségű magyar termékek már megtekinthetőek Keszthelyi áruházunkban kiállítva. A bútorokra 5

matrac kiválasztása aludjak jobban

10+1 Tipp a jobb alvásért

Aludj jobban, legyél boldogabb, produktívabb és energikusabb egész nap! Miért lesz jobb az életminőséged, ha megtanulod azt, hogy hogyan aludj úgy, mint egy csecsemő? Tudjuk,

comfort line 2019 évértékelő

Ilyen volt a 2019-es évünk

Bár nehéz, de azért megpróbáljuk összefoglalni röviden…😄 1. Új bőr ülőgarnitúrák és prémium szövetválaszték 2019-ben nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy van igény az igényesebb lakberendezésre és