Mediterrán lakberendezési ötletek – Itália tájain

mediterrán lakberendezés ötletek
mediterrán lakberendezés ötletek

A mediterrán lakberendezés nem pusztán annyit jelent, hogy olasz bútorokat helyezünk el a nappaliban. Egy valódi életérzésről van szó: megtestesítjük a napfényes tengerpart, az Adria hangulatát, a francia Riviéra ekletikus pezsgését vagy Toscana romantikus, vidékies stílusát.

Már a rövid bevezetőből is látszik, hogy a különböző mediterrán tájegységek, országok stílusai között is bőven akadnak különbségek. Más és más egy görög és egy spanyol otthon, de különbözik egy provance-i, észak-olasz és dél-olasz is. 

De akkor mi a közös?

  • Élénk színű, látványos felületek
  • Tengerkék és színes ablakkeretek, gyakoriak fehérre meszelt falak
  • Természetes kőburkolatok (terméskő) használata
  • Kovácsoltvas elemek, korlátok
  • Natúr és pasztellszínek használata
  • Nagy méretű teraszok és mediterrán növényzet a kertben

Mivel a déli tájakon gyakran jó, napsütéses idő van, így a lakrészek gyakran egy egységet alkotnak a nagyméretű teraszokkal és az udvarral is. Domináns színek a fehér, a bézs és a sárga változatos árnyalatai.

velence luxus nappali enteriőr
velence luxus hálószoba lakberendezés

Olasz mediterrán lakberendezés 

Nézzük először is az olasz mediterrán stílust, hiszen ez az egyik legnépszerűbb, közkedvelt stílus, és mi, a Comfort Line Bútoráruházakban is több olasz design bútort, ülőgarnitúrát forgalmazunk.

  • Elegáns, de egyszerű formavilág, amely mégis karakteres
  • Az olasz otthon lelke a konyha és az étkező, hiszen imádnak főzni, kerti partikat rendezni és vendégül látni a családot, rokonságot
  • Finom és drága textíliákat használnak, ízléses színösszeállításban

A hagyományos, tradicionális olasz lakberendezésre jellemzőek az igazán elegáns, ívelt formák, a valódi fa anyaghasználat és a gondos megmunkálás. A modernebb irányzatok megőrizték a mediterrán könnyedséget, de letisztultabb, modernebb megjelenéssel dolgoznak.

toszkán enteriőr nappali
elegáns olasz hálószoba
olasz konyha

Modern mediterrán lakberendezés

Természetesen azoknak is hoztunk néhány képet inspirációként, akiket inkább az olasz és a mediterrán lakberendezés modernebb ága érdekel:

mediterrán nappali olasz
mediterrán lakberendezés hálószoba
mediterrán kávézó enteriőr

A következő lakberendezéssel foglalkozó blogbejegyzésünkben továbbra is maradunk a mediterrán tájakon, többek között virtuális ellátogatunk Provance és Görögország otthonaiba is, hogy onnét merítsünk inspirációt a lakásunk, otthonunk vagy nyaralónk berendezéséhez. Folytatás következik!

Források:

Hospitality Interiors Magazine
Veniceprestige.com
Pinterest

Kövess minket az instagramon