Keszthelyi bútoráruház

Martinovics u. 88/c.

Nyitva tartásunk

H-P: 9-18 óra
Sz: 9-14 óra

10+1 Tipp a jobb alvásért

Aludj jobban, legyél boldogabb, produktívabb és energikusabb egész nap!

Miért lesz jobb az életminőséged, ha megtanulod azt, hogy hogyan aludj úgy, mint egy csecsemő?

Tudjuk, hogy a jobb alvás jobb közérzethez, több energiához, egészséghez és boldogsághoz vezet. Miért ne akarnál ebből többet? Ezzel szemben a rossz vagy túl kevés alvást a szervezet ellenállóképességének gyengülésével és számos betegséggel kötötték össze (mint pl. a túlsúlyosság, diabétesz, szívbetegségek kialakulásával). Ha Te is szeretnél kipihentebb lenni reggelenként, energikusabb napközben a családoddal vagy produktívabb a munkádban, akkor olvasd el hogy mit mondanak a kutatók az ideális alvásról.

Az életünk kb. 1/3 részét alvással töltjük, szóval jöjjön egy kis tudomány!

1 – Ismerd ki a saját magad számára ideális alvási szokásokat!

Azt mondják, hogy bizonyos emberek inkább baglyok, míg mások inkább pacsirták. A baglyok késő estig energikusak tudnak maradni, és pörög az agyuk, viszont reggelente nehezen kelnek fel és könnyen lehet, hogy délelőtt fáradtabbak. A pacsirták számára ezzel szemben természetes, hogy reggel már korán talpon vannak, és rengeteg dolgot elintéznek, amikor még mások alig ébredtek fel.

Te melyik típusba tartozol? Érdemes megfigyelni, mikor érzed magad jobban? Inkább este pörögsz, vagy reggel? Nehezen kelsz fel korán reggel, még akkor is, ha egyébként időben lefeküdtél? Vagy az visel inkább meg, ha nem fekszel le időben aludni? Elmondható, hogy gyerekként és tinédzserként a legtöbb ember könnyebben marad fent sokáig, de nem szeret korán kelni, míg az idősebbekre az jellemző, hogy korábban kelnek és korábban is fekszenek.

2 – Törekedj az állandóságra!

Az emberi test az évezredek folyamán a természet ciklusaihoz alkalmazkodott, ez egy kicsit felborult azzal, hogy megjelentek az elektromos eszközök. Ma már könnyen elképzelhető, hogy késő estig dolgozol a laptopodon, TV-t nézel, amikor kint sötét van, akkor is mesterséges fény ér, ami összezavarja a szervezeted és az agyad. (Pl. a számítógépek monitora által kibocsájtott mesterséges kék fény befolyásolja a szervezetünk egyik legfontosabb alvás során termelődő hormonját, a melatonint – ez csak sötétben tud termelődni.)  

Sokat segítesz magadnak, ha minden nap nagyjából ugyanakkorra időzíted a lefekvést és a felkelést is, így a szervezeted tud alkalmazkodni az életritmusodhoz, és ez jó hatással lesz az energiaszintedre, egészségedre is. Lefekvés előtt pedig próbáld meg hanyagolni a képernyő előtti időtöltést, 1-2 órával azelőtt kapcsolj ki minden elektronikus eszközt. Ha ez nem megoldható, akkor használj olyan alkalmazást, ami korlátozza a monitor kék fény kibocsátását (pl. f.lux).

3 – Indítsd a napot egy reggeli rutinnal, zárd időben egy esti rutinnal!

Jobb, ha nem rohanás a reggel. Hagyj magadnak elég időt arra, hogy felébredj, felöltözz, reggelizz, így jobb kedvvel, nyugodtabban indulhat a napod. Egy kellemes reggeli kávé segíthet abban, hogy éberebb legyél – és a közhiedelemmel ellentétben semmilyen káros hatása sincs. Nem árt, ha lassan felszívódó szénhidrátokban, fehérjékben és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag reggelivel kezded a napot, hiszen az energiára szükséges lesz az egész nap folyamán, így ez lehet a nap egyik legfontosabb étkezése.

4 – Aludj csendben és sötétben!

Nem is gondolnád, hogy mennyi minden tudja befolyásolni az alvásod minőségét. Gyakorlatilag kimutatott tény, hogy minden hatással van az alvásodra a környezetedben. Pl. ha elmegy egy autó kint az úton, akkor az is, a környezetedben a fények (pl. egy beszűrődő utcai lámpa is), a szoba ill. az ágy hőmérséklete, vagy a szobában a kis LED-es világító tárgyak is.

A szervezetünk számára legideálisabb körülmények az alváshoz: teljes csend, teljes sötétség és a nappal megszokott szobahőmérséklethez képest egy kicsit hűvösebb hőmérséklet. Hamarosan kitérünk a matrac kiválasztására is, de itt már sokkalinkább az egyéni igények, preferenciák kerülnek előtérbe.

5 – Kerüld alvás előtt az alkoholfogyasztást, helyette inkább hangolódj rá az alvásra!

Ne fogyassz alkoholt, vagy csak mértékkel alvás előtt, ugyanis lehet hogy könnyebben elalszol, de az alvás minősége romlik, nyugtalanabb leszel és még a dehidratáció is fenyeget. Ennek az lesz az eredménye, hogy hiába alszol sokat, reggel nem igazán érzed majd magad kipihentnek.

Értelemszerűen akkor tudsz jól és könnyen aludni, ha kellően fáradt vagy. Egy tartalmas, fárasztó nap után egyébként is sokkal jobb érzés ágyba dőlni, és bizony az is segíthet az elalvásban, ha nem pörög az agyad a nap történésein. Ebben segít az esti rutin – este már hangolódj rá a pihenésre, hallgass nyugtató zenét vagy igyál egy kellemes koffeinmentes teát, esetleg olvass, akár egészen addig, amíg álomba nem merülsz. Szintén nem ajánlott lefekvés előtt sportolni, fizikai aktivitást végezni, mert ez azt a jelet küldi a szervezet számára, hogy legyen aktív és energikus, mert feladat van. Ezután egyszerűen több idő kell majd ahhoz, hogy a szervezeted pihenő üzemmódba rakja magát.

6 – Aludj összesen 8 órát!

Egy átlagos felnőttnek napi 8 óra alvásra van szüksége, de ez egyénenként változó. Elképzelhető, hogy neked ennél több vagy kevesebb alvás szükséges. Tapasztalt ki, hogy mennyi alvással érzed magad a legoptimálisabban, de a 8 óra egy jó irányszám lehet.

7 – Dőlj le egyet napközben is, ha kell!

Ha szükségesnek érzed, napközben is aludj vagy pihenj nyugodtan, egy délutáni alvás sokaknál javíthatja a koncentrációt, a közérzetet. Az is elképzelhető, hogy azt találod a legjobban ha éjszakánként pl. 6 órát, délután pedig 2 órát alszol, bár az időbeosztása, munkaideje sokak számára ezt nem teszi lehetővé.

Ne feledd, hogy képtelenség pl. 8 órán keresztül egyfolytában koncentrálni, így ha ennyit dolgozol, akkor is iktass be szüneteket, pihenőidőt, megszakításokat, amikor valami mást csinálsz. Így produktívabb és koncentráltabb leszel napközben is. Ha azt érzed, hogy fáradt vagy, nem tudsz koncentrálni, akkor megoldás lehet, ha rövidebb időre, akár csak 30 percre vagy 1-2 órára ledőlsz délután. (Erre a leggyakrabban közvetlenül az ebéd utáni időt javasolják a szakemberek.)  

Természetesen a folyamatos fáradtság, alvászavarok hátterében más is állhat, ha huzamosabb ideig megmaradnak ezek a problémák, vagy életmódbeli változtatásokkal (edzés, táplálkozás, alvási szokások) sem sikerül változást elérni, akkor mindenképpen szakember – pl. orvos – felkeresését javasoljuk.

8 – Válassz jó, minőségi matracot!

Milyen szempontok alapján választasz matracot? Számomra pl. fontos az, hogy egy matrac legyen jól szellőző, ez főleg a nyári melegben fontos számomra, így kevésbé izzadok éjszakánként. Nem kedvelem azt, ha a matrac túl puha és süppedős, inkább a keményebb alváskomfortot szeretem, és szeretem ha a matrac rugalmas is (tehát pl. a táskarugós matracokat jobbnak érzem szellőzés, rugalmasság szempontjából, mint a „csak” hideghabbal, kókusszal készülő matracokat). A memóriahabot sokan kedvelik, és valóban ad egy extra kényelemérzetet, de pl. számomra ez a hab már túl süppedős jellegű. Nagyon praktikusnak tartom viszont, ha lezipzározható egy matrac huzata, hiszen így időnként mosható a matrachuzat, ami nagyban hozzájárul a higiéniához, friss komfortérzethez.

9 – Este kávé nem, de gyógynövények igen!

Délután már ne igyál kávét, főleg ha érzékeny vagy a koffeinre. Ha nem vagy annyira érzékeny, akkor elég lehet, ha csak a lefekvés előtt kb. 3-4 órával kerülöd a koffeintartalmú italok fogyasztását. Ellenben bizonyos gyógynövények nyugtatnak, altatnak, segítenek ellazulni. Ilyen  pl. a citromfű, tea formájában vagy a levendula, illóolaj formájában.

10 – Ne a matracon spórolj!

Természetesen ez teljesen egyedi, hogy ki milyen matracot szeret, de annyi biztos, hogy egy jól kiválasztott minőségi matrac nagyon sokban tud hozzájárulni a jó alváshoz. Mint említettem, az életünk 1/3 részét töltjük ágyban, alvással, és nagyon is fontos az életminőségünk, egészségünk szempontjából hogy jól aludjunk… így talán a matracunkon nem kellene annyira spórolni. Persze az rendben van, ha ebben is az ár-érték arányban legjobbat keressük. Manapság már szinte korlátlan a választék matracokból – szinte alig lehet választani, főleg ha nem tudjuk, hogy mit is keresünk.

+1 Tipp: az őszinte véleményünk a matrac választásról

A következő rész nem értékesítői duma… hanem az őszinte véleményünk.

A nagyon olcsó, vékony matracokat, ágybetéteket nem ajánljuk. Itt is érvényes a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. Senki sem azért vesz matracot, hogy néhány hónap múlva visszavigye vagy kidobja, mert kifeküdte, tönkrement, elvesztette a tartását – márpedig gyakran találkozunk ilyen esetekkel. Az ügyfél jön, és meséli, hogy bizonyos multi újsághirdetését látva vásárolt, vagy a netről nagyon olcsón rendelt egy matracot, és most pedig szeretne nálunk akkor egy drágább, de „igazi matracot” venni.

A legolcsóbb, legvékonyabb (kb. 15 cm vastagság alatti) matracokról elmondható, hogy a legtöbbször nem alkalmasak mindennapi alvásra – legfeljebb vendégszobába, alkalmankénti használatra vagy 50-60 kg súly alatti gyereknek vegyünk ilyen matracot!

Rengeteg a gyártó, változatosan kombinálják az anyagokat, rengeteg extra funkcióval készítenek matracot, különböző igényekre. Érdemes a vásárlás előtt tájékozódni, személyesen is kipróbálni több matracot, és a szaktanácsadók, értékesítők segítségét kérni.


A cikk munkatársaink segítségével készült. Nem szeretnél mellényúlni? Menj biztosra! Kérdezd kollégáinkat, akik már évek óta bútorokkal és lakberendezéssel foglalkoznak napi szinten. Áruházainkban szaktanácsadást biztosítunk a matracok, ágybetétek és más bútorok kiválasztáshoz.

Több mint 10 éves tapasztalattal állunk rendelkezésedre a lakberendezés és a bútorok értékesítése terén, megbízható márkáink pedig egész Magyarországon és Európa-szerte ismertek.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nézd meg ezt is!

Kapcsolódó bejegyzések

Kínálatunk új elemes bútorokkal bővült

Örömmel jelentjük be, hogy kínálatunk új elemes nappali és hálószoba bútorokkal bővült. A megbízható minőségű magyar termékek már megtekinthetőek Keszthelyi áruházunkban kiállítva. A bútorokra 5

matrac kiválasztása aludjak jobban

10+1 Tipp a jobb alvásért

Aludj jobban, legyél boldogabb, produktívabb és energikusabb egész nap! Miért lesz jobb az életminőséged, ha megtanulod azt, hogy hogyan aludj úgy, mint egy csecsemő? Tudjuk,

comfort line 2019 évértékelő

Ilyen volt a 2019-es évünk

Bár nehéz, de azért megpróbáljuk összefoglalni röviden…😄 1. Új bőr ülőgarnitúrák és prémium szövetválaszték 2019-ben nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy van igény az igényesebb lakberendezésre és